Monday, March 12, 2012

cerpen part 1

Facebook,sekarang menjadi trend anak muda ,pakcik,makcik,ayah,mak,nenek mahupun atok mengunakan ia sebagai  diari peribadi elektronik.aku juga  salah seorang yang tidak ketinggalan mengunakan facebook sebagai laman sosial.aku baru mengunakan facebook ni pada tahun 2008.bermula hanya untuk mencuba,tp lama kelamaan aku semakin ghairah menggunakan facebook ini kerana banyak bende yang menyeronokkan..bak kate pepatah,sepandai pandai tupai melompat akhirnya jatuh ketanah jua..tiba-tiba kan..hahah....

May 2009,
Aku nak kentut!!!itulah status pertama yang aku update,menanti untuk dikomen,tetapi tiada sape pun yang mengomengnyer...hari demi hari aku menanti,haram sorang pun x komen...aku mula bosan dengan facebook ni..mcm x de bende je....aku bertanya pada kawanku amir...bro nape lu kate facebook ni bez...aku rase mcm bosan lak...x de bende je..baik aku layan myspace ade jugak bunga-bunga komen kat aku,ni kat facebook senyap jer...dangan muke kerut2 ikan masin,amir terus bukak facebook dia untuk tunjuk kan kewibawaan dia dalam dunia facebook,alif lu tengok ni,wa updated status..lu tgk nanti beribu orng akan komen kat wall wa.amir terus mengupdated status nya.”AKU HEMSEM SIAPA SETUJU”...x sampai beberapa minit terus ade bunga mengomennyer”muke mcm siamang  memang aku x setuju..begitulah komen yang seterusnya yang membuatkan beliau ingin membunuh diri..selamat aku ade.tidak x pasal2 si amir terjun bangunan tingkat 18..lu pun satu amir dah tahu muke lu buruk lagi wat status macam tue..ah abaikan lah status tue alif...ce buka facebook kau pulak alif aku nk tgk...aku pun terus la bukak facebook aku.patut la x orang komen status kau..kawan pun x de,sape la nak komen...mcm ni alif..ko kene add kawan2 dulu..bile dah ade orng dlm list ko baru la orang tahu ape yg kau buat..mcm ni ko add aku dulu..pastue bile ko free,ko gi la cari sendiri bunga-bunga kat facebook tue banyak kot...baik bosh..ko memang master bunga mir..

June 2009,
Wah 100 friend dlm list ko skang lif,x sampai sebulan kot..ko memang laju dalam bab ni kan lif..’pala hotak lu’...ni semua aku main add je..pastue de jugak budak2 opis..tapi mir boleh ketagih la main bende ni..setiap kali pe aku  buat aku updated kat facebook ni..sampai aku  nak berak pun aku updated dalam facebook ni..tue pun de bebudak komen..haha,biasala alif nama pun diari ringkas..tue yang buat kite leka..bila kita updated status kita mengharap orng komen...klu x de mula la bosan...tp klu ramai yg rajin komen tue yg buat kita rasa serononok n beronok-ronok...tetambah kalau bunga yg komen...lagi tambah berbunga la..hahahah!!!lu memang master dlm bab ni mir...walaupun muke lu pecah rumah,bab berbunga lu memang champion...lu cantik sikit lif...muke aku mane de pecah rumah...nak cakap hemsem tue x la,tp cute tue de la jugak....hahaha...ikut lu la mir..janji lu bahagia dangan muka cute pecah rumah lu tue..
 
Julai 2009
 Hari ahad ni duk umah je pun bosan gak..nak kuar rase x de mood..ah pe nak buat ni...bosan tahap gaban karoake ni....erm..baik aku layan facebook..operasi  menambah bunga,operani ini dipanggil ops berbahan..hahahha!!!aku nak cari sape  ni...emma...name x bez...sape ni nak add...julia,nama nampak manja posing lak kt pokok bunga....memang minah bunga...tp julia ni wat mcm aku tertarik je nak add..kenapa eh..ah!!add je lah...bosan ah,better tido...’
1 notification received(julia accepted u as frenz)wah julia approve aku..alamak dia online la pulak..memang kene pada waktu masa tarikh dan mood yg bersesuaian..hahaha...nak tegur ke x nak?nak x nak..nak...tegur je lah...~hye,tenkz add ya...stay mane...ah x sesuai tegur mcm tue..tukar lain lah..hye tenkiu...nama sya alif...masih single...mcm poyo pulak...tukar lain pulak...nape ngn aku ni..tegur je lah mcm biasa..mcm x biasa je nak tegur orng dlm on9 ni..ok2 relekz alif..hye julia..tenkiu approve i...ur  welcome’...mak ai pendek nyer bls..mcm sombong je budak ni...mcm good2 la plak...x pe biasa la pempuan,mesti la tunjuk good2...erm..u stay mane..keje or study.. i stay setapak..dah berkerja..”u pulak?name u?nama i alif  asal obersea tapi stay kat damansara..u tgh keje ke tue..i gangu x ni...klu gangu x pe la...i nak gangu jugak..hehehe...x pe x gangu...sya pun tgh x de keje....mase tue lama jugak aku berbual dgn julia...aku rasa julia ni sweet je orng nyer...aku terpikir kenapa aku rasa  mcm suka sangat berbual dgn julia...mcm dah jatuh haty..tapi x pe la...juz suka lagipun skang aku kat sarawak dia di semenanjung agak jauh...cukup bln  baru aku balik kl....erm..abaikan je lah...sejak akhir2 ni aku rajin online fb..sejak aku kenal julia...tiap2 hary jugak aku chat dgn julia..one day dia mintak id ym aku..aku pun bg...so kami sembang2  pun dlm ym...ada satu hary tue aku saje on webcam aku kat julia..ada dia kate muke aku mcm budak siam....selamat dia x cakap muka aku mcm budak myamar....hahaha...klu dia ckp mcm tue memang aku seligi je dier..wakaka....

Ogos 2009
Erm...hampir sebulan aku kenal  dengan julia..yer aku memang suke dia..tapi susah la nak ckp...takut utk cepat suke seseorang..klu aku cakap aku suka dia,ape yg aku harapkan..mesti la aku harap dia suka kan aku...lepas tue dia terima aku..lepas tue?just ade relationship?pastue sikit2 nak cemburu...sikit nak control..for wut klu mcm tue..better aku mcm ni je..bebas..x de sikap cemburu..sikap nak control..yang penting aku hepy ape yang aku ade skang...enjot wut we have now..relationship or not it does the matter...terspeaking lak aku..biasa la orng yg ada master mcm aku ni memang selalu tersasul ke bahasa english..hahaha..julia...selalu gak aku ingat budak tue..aku selalu stalker profile dia..tgk pic dia..dia ape dia buat,aktiviti dia kat facebook..tapi lately ni dia menyepi...jarang aku chat dengan dia...maybe dia sibuk...tanya kawan dia ,kwn dia kate dia dah berhenti kerja dan balik ke johor...tapi aku rase rindu dgn dia...adakah dia juga rasa apa yang aku rasa...adakah dia rasa pahit,manis or rasa menyampah..hahaha...apa aku merepek ni...bila aku sampai kat kl dia pulak balik johor..aku baru je plan nak jumpe dia...erm x pelah x de jodoh kot aku dengan dia...terjiwa pulak aku kan....mana si budak mir ni,x nampak pulak..x masuk opis ke arini?tidak dengar je coloteh dia.....hoit alif..ada kamu aku ingat dah x nak balik sini lagi dah..mcm mana kampung ko sampai sebulan ko amik cuty...ko ni mir...dah mcm kera...cube la bg salam dulu..ni x terus menjerit..terkejut aku..klu aku da sakit jantung x ke terkojol aku...kampung aku mcm biasa jer..aku dah seatle kan semua hal dikampung...eh mir aku de bende nak citer kat ko..mase lunch nanti aku citer dgn ko..sekarang ni aku nak gi setel kan keje kat ats meja aku tue..dah mcm bukit..lain mcm je cite tue alif..baik ke x baik?x pe mase lunch nanti aku cite kat ko..aku chow dulu...aku dengan tergesa-gesa tinggalkan amir...tidak lagi lama aku menyembang dgn dia..dia tue bkn boleh dilayan sangat..kerja dah la berlambak nie..
`Ko nak mkn kat mane ni mir..ala lif aku de 1 tempat baru..dia nye masakan peh...meleleh...ko ni ade2 je mir kan....aku dah lapa ni..ko lak leh pulak bawak aku jauh2..aku malas nak jalan ni..ala ko ni alif jln jauh sikit pun nak merungut..ha dah sampai pun...ko nak pe lif?aku rekemenkan mee hailam dia..memang pekat n manis...ape2 je lah mir...janji aku makan..aku lapar ni...ha citer la alif ape yg ko nak citer td...aku dri td x sabar nak dgr..ko nak kawin eh...ish ko ni amir dah kene rasuk ke ape..tetibe lak aku nak kawin..x mcm ni..ko ingat x ko ajar aku main facebook...skang ni aku dah jatuh haty dgn seorng bdk kt fb...tp skang dia dah senyap..kwn dia citer dia dah balik johor sebab tue jarang on9,aku baru plan nak ajk dia dia jumpe tp x kesampaian...sampai skang aku masih teringat kat dia...ko ni alif biar betul?setahu aku ko ni susah nak suka kat orng tertambah orang yg ko sendiri x pernah jumpe,hanya kenal kat fb,ntah2 fake account ,ko jgn sampai kene tipu alif,skang ni banyak kes  mcm ni alif..yp amir ni aku x rase dia tipu..dia ok,aku suke dia....tapi nak wat camne x der rezeki kan..x pe lah lupe kan je lah hal tue....ni mir satu lagi aku nak bgthu ko..aku maybe bln ni aku berhenti kerja,aku ingat nak sambung belajar,sebab aku dapat tawaran  ke mesir...peh mesir beb,ko nak jadi ustaz?mcm poyo je ko ni alif...muke stean mcm ko nak jadi ustaz..hahaha...ko ni amir nanti aku cakap ko biot ko mara tp dah terang2 ko ni biot ,x semestinya gi mesir jadi ustaz..aku gi sambung master kat sane...lagipun aku nak lupekan semua hal2 kat sini...ala alif ko ni sambung jauh2..dlm malaysia pun ko leh wat master aper...ni nak gi jauh2..dah la mesir tue panas..ko ni dah la x tahan panas...ko dah pikir masak2 ke alif?dah mir...abiz tue mcm mane ngn bdk yg ko suke tue?erm entah la mir..klu de rezeki aku ngn dia,ade la tue...klu x de nak wat camne kan???mane la tahu kot2 aku gi mesir jumpe jesica alba ker..hahaha..
 
September 2009
Panas betul la kat sini..terbakar kulit aku ni,dah la arini aku nak kene gi hydrabab amik sample tanah kat sane...x silap aku syeikh pun nak ikut aku sekali...nanti aku tnya dia ....jauh jugak la fakulti ni napa la x  buat dekat2...ni la dikatakan pengorbanan study..asalamulaikum alif,walaikumsalam ya sahabat..ana dengar saudara alif mahu pergi ke hydrabab?betul syeikh.ana mahu pegi kesana petang ni..prof mohd nak tahu radius tanah disana jadi ana mahu amik sample dan buat sedikit ujikaji..anta mahu ikut sana ke sana syeikh?boleh jugak tunjukan jalan..tiada masalah saudara alif,ana pun mahu kesana beli sedikit barang..
Dah 2 minggu aku di mesir..disini aku x ramai kawan...Cuma sheikh je lah teman yg aku paling rapat,mungkin sebab dia dri malaysia juge..x silap aku syeikh ni asal johor juge...dia ada ckp ngn aku dia tinggal berdekatan dgn parit raja..ape name kampung tue pun aku dah lupe...bile ingat je pasal johor,teringat aku kat julia..apa cite dia skang,lame jugak aku x bukak fb skang...sebelum aku nak berangkat ke mesir aku ade call dia..tapi dia x angkat..lps tue aku terima mesej dia yg dia tgh masak,aku nak reply tp x sempat...lepas tue sampai sekarang aku x contact dgn dia...maybe dia pun dah x ingat aku yg mane..yg penting biar je aku yg ingat kt dia...to be conts...

sambungan dia aku dah siapkan..tp ade dlm email member aku lak...sabar yer..hahaha

kisah hari ini

arini demam aku makin ok..hampir seminggu aku demam panas...kene la pulak aku nak interbiu esok..hehe..
percaya atau tak..esok aku intebiu polis..haha..aku pun macam x percaya aku nak masuk..yerla semua ckp aku x sesuai jadi polis dgn gaya aku ala-ala lembut..aku x lembut sebenarnya cume aku sopan santun je..tp maybe la dari gaya aku nampak lembut....aku pun x tahu camne leh jadi camtu...dulu ok jer..kemain punye macho..mungkin hormon aku kot...hahaha...dah macam ayat no-nok je....ok bebalik pade intebiu tue...aku x prepare ape pun lagi.dgr citer ade test kawat n lari ala-ala watson nyambek,aku sumpah x penah kawat..ade la jugak semalam aku test kawat..dah macam ape ntah aku kawat..aku pun 50/50 je rase dapat..tapi aku cube yang terbaik..aku nak buktikan yg aku mampu buat...kalau dapat...dapat la...korang tolong doakan utk aku yer...semoga dari doa korang mane tahu lembut haty interviewer tue..ok lah nak joging jap dalam umah...umah aku besar kot..dah mcm dataran merdeka...haha tobat poyo!!ok guys salam..jgn lupe doakan yer...