Monday, April 30, 2012

taman layang-layang kepong

semalam aku ade gak lepak taman layang-layang kepong..sana kalau korang nak main layang-layang sangat sesuai..permandangan pun cantik....so kalau korang nak berdating pun sesuai..nak bawak family bersantai pun sesuai..tempat tue sangat sesuai untuk berpicnik...dia ade tasek buatan..tapi masalah nya kalau korang gi ari sabtu ahad..tempat tue sangat lah pack...dengan jemnye...tapi kalau korang gi hari biasa okla...x de orang sangat...so sini aku sempat snap beberape keping je photo kat situ...tue pun nak dekat malam....




jem giler kan


photo edited using istagram


Saturday, April 28, 2012

percutian pendek!!!

sekadar gambar hiasan
hari ni aktiviti aku mencari tempat-tempat yang aku nak gi becuti untuk nex week,nex week aku cuti panjang,x la panjang sangat4 hari je..haha...dengar citer dapat bonus lak kan..so aku pun mencari la tempat-tempat destinasi pelancongan bajet..abis semua blog aku bukak nak cari tempat mane yang sesuai nak gi becuti..tapi x de yang berkenan dihati,aku nak gi tempat2 yang dekat kat kl ni,becuti untuk 2 hari je..mane tempat aku nak gi pun x tahu..ingat nak gi port dick son je..tapi mcm x bez plak..pastue member aku bg cadangan gi cameron highland..rase mcm dah selalu gi cameron tue..penat pikiq..nak gi ganu plak jauh, sesangat cuti pendek je..mane tempat aku nak gi ni..errr,last2 kang terbungkang kat umah tido makan tido..korang tahu x mane tempat yang bez nak gi becuty???aku try seacrh kat google tapi semua kuar bende ntah ape2..tempat yang aku rase nak gi macam tempat tue rasa damai je,pastue mesti kene cantik,pemandangan sangat menarik dan jauh dari bandar kl ni..kat mane nak cari tempat macam tue untuk aku becuti dalam dua hari ni je??mane???tolong-tolong......

Wednesday, April 25, 2012

hicking

sekadar gambar hiasan

sekadar gambar hiasan
---semakin lama semakin malas aku nak update blog ini..adakah ini dinamakan hangat2 tahi ayam belanda?haha...bukan malas..aku x tahu nak letak entri ape..nanti letak bende merepek orng menyampah la pulak..so ari ni ari rabu...macam biasa gi keje yang aku x bape nak suke..pastue balik keje..tue je yg berlaku..x de bende menarik pun..aku nak citer lagi nie 1 may ni aku nak gi hicking kat bukit ape ntah...dekat2 ngn genting highland..member aku ajak,..aku memang minat bab memanjat ni..tertambah kalau bukit tue cantik..hahaha..member aku cakap sane sangat cantik menarik tertarik bukit itu memang debom..so kalau plan tu jadi aku akan snap  bnyk pica kat sane so bleh la wat entry menarik..so kalau korang nak join aku n the geng hicking sila la contact aku..pasti menarik kalau ramai-ramai..bak kate tv3 jum heboh..jum heboh-heboh.kalau x heboh korang salahkan tv3,ok agak merepek entri kali nie..sehingga bertemu lagi di entri yang akan datang.....

Tuesday, April 24, 2012

telok batik perak!!





~~korang penah pergi tempat ni x?cantik gak tempat ni...tempat untuk mandi manda..korang kalau nak gi becuty datang la tempat ni...salah satu tempat peranginan...bajet pun murah3 je..sane sewa hotel or motel xmahal..lagipun sane dah banyak home stay..kalau korang x tahu mane nak sewa homestay aku leh tolong cri kan pasal aku ada satu umah arwah mymom kat sane..x de sape stay jadi adik aku buat la home stay..so kalau korang nak gi becuty perak iaitu telok batik,halo-halo la aku...mane la tahu aku leh tolong....






banana bot awesome










Saturday, April 21, 2012

~~Instagram photo~~~

~~~~cool rite..hehehe..awesome software~~~


alifrenji blogspot


klik title for more pitca...

laksa made in sarawak + semenanjung

korang penah makan laksa utara kan?sini aku nak share sikit ngn korang..laksa yang aku buat ni berbeza ngn laksa sarawak dan juga laksa semenanjung..laksa ni kalau korang makan sekali pasti nak lagi.ok sini aku citer sikit pasal laksa aku ni..rasa dia amat berbeza sekali dgn laksa semenanjung dan juga laksa sarawak,kalau korang cari kat mana-mana kedai memang x jumpa coz ni home made..laksa ni kuah dia sama je dengan laksa utara tapi dari segi rasa dan alakat dia memang lain sama sekali..coz dia ade cili yang telah digoreng dan juga carrot n kacang yang juga telah digoreng..kalau korang campur semua memang dah nampak macam spaghetti..tapi dari segi rasa dia akan rase pedas dan juga ranggup bila korang masuk dalam mulut korang..bagi sesiapa yg memang minat makan pedas-pedas,korang boleh la letak cili goreng tue banyak-banyak...so sini aku ade attach kan bebrapa keping gambar.....klik kat tajuk utama untuk tengok gambar yang lain....



Friday, April 20, 2012

tertekan aka stress


semalam aku x dapat nak post ape2 entri coz ade problem dengan account google aku..x tahu nape leh plak ade masalah...kate nya account aku kene suspend due to violent issue..wut the hell..punya la sopan blog aku n google account aku..dia kate violence issue..so aku pun report la kat google dept,suh tunggu 24hrs..so arini baru la ok..dapat aku mencarut kat sini harini...harini aku keje macam biasa..kene tukar department lain..sangat la menjengkelkan..buhsan pun ade...memang x de mood aku nak keje dah kat sini..x de hati nak keje memang memeritkan..kene buat2 releks walhal sangat la stress dan x tahan nak keje kalau x dah x suke..cepatla sikit mase berlalu...kalau stay lame2 leh kedut kulit aku..muka cepat tua...tinggal sebulan je lagi aku kene bertahan..pastu chow chin chi...agak bosan entri kali ni..so aku update kan jugak..hahaha...

Wednesday, April 18, 2012

Instagram

Instagram is a free photo sharing program launched in October 2010 that allows users to take a photo, apply a digital filter to it, and then share it on a variety of social networking services, including Instagram's own.A distinctive feature confines photos to a square shape, similar to Kodak Instamatic and Polaroid images, in contrast to the 4:3 aspect ratio typically used by mobile device cameras.


so here im just trying   use this sofware check it out my photo using this Instagram.......


photo 1

photo 2

Tuesday, April 17, 2012

how to change wifi password

just to share what i noe :)

first and foremost go to this link 192.168.01


RG Login Page
 Direct connect PC to RG using LAN 1/2/3 or wireless (If wireless connected to RG)
(If there no extra LAN cable use cable from RG to ONU/VDSL Modem)
 Check default Gateway of the connected PC (RG IP might be different from default)
 Open any browser and key-in Gateway IP
 Firmware Version of RG located at upper right corner
 Enter Username/Password of RG

so lepas login korang akan nampak ini 

pastue korang pilih setup,then amik wireless conetion setup wizard.


pastue nanti dia akan keluar macam ni..so ssid tu adalah nama wifi korang so korang leh tukar nama sendiri sesuke  hati.dah letak nama wifi baru korang click je next
pastue akan keluar lah macam ni after korang tekan nex..so sini lah letak password wifi yang baru..so korang letak la ape2!!lepas dah letak tekan next and save setting..so dia akan reboot utuk effect kan ape korang tukar tadi..

jadi selmat mencuba..rajin2 lah tukar password wifi korang untuk better internet conettion!!!

Monday, April 16, 2012

karangan budak UPSR



Pagi itu pagi minggu. Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhu beku. Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paip tidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip. Pagi itu saya bersarapan dengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk. Selepas itu emak saya mengajak saya menemaninya ke pasar. Tetapi saya tidak mahu.
Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengan garfu barulah saya bersetuju untuk mengikutnya. Kami berjalan sejauh 120 kilometer kerana pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah. Lagi 8 kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari arah belakang.

Blogers gegurl!!

gambar hiasan


colourfull blog
sekadar gambar hiasan
~~~Aku tertanya-tanya kenapa mengapa blogers ramai gegurls dari lelaki..top ten blogers pun banyak dari gegurls..so scary kan..so oleh sebab sikap aku yang selalu curious,aku pun buat research sikit..dari ape yang aku tahu la kan daripada research x tahu la korang macam mane kan..perempuan ni memang rajin menaip kerana aktiviti sosial diaorang pun kurang,,tapi bagi perempuan moden ala-ala spice girl la kunun berbeda pula,diaorang bnyk aktivitis sosial diaorng..kalau lelaki ni memang malas nak menaip dan tepacak depan pc 24hrs 7 days..lelaki lebih prefer lepak ngn kawan2 sebulu diaorang..dan juga aku buat kajian lagi kenapa ramai juga blogers banyak dari kalangan remaja..so daripada pendapat aku..remaja banyak perasaan yang diaorang pendamkan,biasala umur nak meningkat,macam-macam diaorang rasa dan terasa..so kat blog ni lah tempat diaorng meluahkan perasaan,samada dari segi peribadi atau pun hal2 diaorang dan juga blog ni kan leh wat colurfull bagai so remaja suka la bende2 macam ni...so teringat pulak zaman myspace..kalau korang x percaya cube walking blog remaja-remaja ni..mesti meriah blog diaorang..ade bunga-bunga bagai,luf-luf gitu...haha..btw comel diaorang nie...so bagi aku pencipta blog ni sangat bijak...

so konkulasi dier perempuan memang lebih rajin dari pelbagai aspek x kisah la mengupdate status kat fb ke,twiter or ape2 je diorang memang rajin tahap gaban...x tahu lah pendapat korang macam mane...

kalau ader pendapat yang berbeza sila-sila share kat sini....

ape yang boleh aku cakap korang memang osome!!seowesome mr os....hahahahhaha

monday yang awesome weh!!!



~~~~ya isnin kembali lagi yang dimana hari yang paling terasa lemau...macam biasa mesti x de mood nak berkerja...mencuba untuk mencari mood dikala otak beku tahap ice cube..kenapa dan mengapa pabila menjelang hari isnin kita mesti terasa macam ni..mengikut kajian doctor john abu keker,tindakan dan pemikiran manusia yang menyebabkan diri terasa sebegini..apabila otak manusia dilatih lebeih dari 5 kali,maka ia akan menjadi satu tabiat dimana akan menjadi ikutan sehingga ia mati..itu sebab menjelang isnin je korang akan rasa lemau selemau nye,disebabkan korang latih diri korang jadi macam tue..cube korang latih diri bila isnin je mesti rase awesome,kompem datang je isnin korang mesti rase seawesome giler-giler...ni nak citer lagi,semalam aku de lepak putrajaya umah kazen aku...hehehe...tue pun nak bgtahu kan..hahaha...ingat nak la lepak snap pic leh la upload dalam entry,tapi hujan lebat da..dapat snap beberape keping je..so nanti aku upload kan...so sampai sini saje entri kali ini....aku tahu x menarik entri ni..tapi apedehal blog aku kan...hahahaha...salam....~~~~

Saturday, April 14, 2012

aku yang.....

sekadar gambar hiasan




argh..bosan sungguh aku hari ni..sebosan tahap gaban memfire buntot mentibang laut..malam ni nak gi mane pun x tau..duk umah pun x de acara menarik..balik-balik tengok muka si taufik..boleh muntah darah la teman..sempena aku yang bosan ni,aku ada satu cerita nak ceret kat korang...tadi aku gi makan...pastu aku gi minum..abiz minum aku pun kenyang...selepas kenyang aku pun berkata syukur alhamdulilah..semgoa allah melimpahkan kurnia kan rezeki aku makin hari.....bez x cerita aku hehehe....japgi aku plan nak gi lepak klcc kot..amik angin dan buang angin...lama x gi sane..lepak lak kat taman klcc memang terbaik..skang aku dengar cite makhluk asing pun selalu lepak sane malam...ntah ape diaorng buat kat sane aku pun x tau...so kalau aku sempat snap pic diaorng aku update dalam entri yang akan datang..tapi kalu x de tue..bermakna x sempat latue aku nak snap..hehe...last but not list,adios amigos..andrea..andrea....

mari blaja bahasa sarawak



sekadar gambar hiasan


ok pada pagi sabtu yang hening ni lagi damai di hati,aku bebesar hati dan jujur nak ajar korang bahasa sarawak..bahasa sarawak ni x la susah korang nak blaja senang je...tapi bunyi apabila bercakap agak funny jugak la,itu bagi orang yang x pernah dengar..tapi pada yang pernah dengar bahasa tu sangat unik..bahasa sarawak ni ada macam2 seleng..macam kat semenanjung..ada seleng perak n ada seleng kedah..begitu juga sarawak...ok mari kita mula blaja sekarang...click sini!~

Friday, April 13, 2012

kenangan lata kijang

~~korang penah gi tempat nie x?lata kijang tapah perak..dulu aku penah gi sekali ngn kawan3 aku..sangat la bez..so kalau korang nak mandi waterfall aku cadangkan korang gi tempat ni..so syiok ooo..korang leh buat berbeque kat sane..korang nak camping pun boleh..kalu dari k.l amik 1jam je perjalanan..balik dari tempat tue korang leh singgah cameron highland..dekat sangat...so cuty-cuty malaysia ni korang try la gi sane..serius korang x kan menyesal..kalau menyesalkorang salah kan blog akuni..okey,sini aku de lampirkan beberape keping foto...hayatilah....xoxoxo...




inilah ahli-ahli sekutu

posing dulu sebelum gerak

friday morning!!





hari ni ari jumaat..ngantok aku kat opis..masuk je opis terus bukak blog..semangat kan aku kepada blog ni..kenapa la aku makin hari makin rasa bosan..semua bende aku rasa bosan..kenapa dan mengapa?kadang-kadang rasa macam x complete..x tahu apa yang rasa hilang dalam diri ni...mungkin diri nie semakin berumur kot..tue yang banyak rasa kosong..dah mula pandai berfikir hal-hal yang missing...bila la nak rasa hepy-hepy,gi becuty obersea ker..bilakah..


ok tue saja untuk entri hari ini......

Thursday, April 12, 2012

battleship spoil!!

semalam aku nak gi tengok citer battleship..semangat punya la berkobar..tetapi........refer cartoon di bawah!!


sketsa 1

Wednesday, April 11, 2012

Apabila alat sulit lelaki bertemu alat sulit wanita

sekadar gambar hiasan


korang mesti pikir yang bukan-bukan kan...aku cuma nak share dengan korang jer...!!!


ada satu cerita dimana seorang wanita ini suka berzina..setaiap hari ia akan melakukan zina bersama bf dia la..so dia kate dia x nak buat bende tue,tapi bila dah sekali buat dia jadi ketagih..nak dipendekkan cerita satu hari dia bermimpi ada seorang lelaki berbaju putih,wajah lelaki tue sangat la bersih,,lelaki itu hanya tersenyum dan berkata,ketahuilah wahai insan terpilih,aku ingin memberitahu mu ~apabila alat sulit lelaki menyentuh alat sulitmu secara haram,maka haram lah syurga buatmu selagi kamu tidak bertaubat dan apabila alat sulit lelaki itu membenamkan ke dalam alat sulitmu secara haram maka tercabutlah semua amalan baik kamu selama ini...


maka wanita tersebut tersedar dari mimpi sambil menangis...lalu wanita itu bertaubat dengan hati yang ikhlas kerana takutkan apa yang dikatakan oleh orang tua tersebut...kesokan hari nya wanita itu keluar rumah untuk bertemu sahabatnya untuk ke masjid..dalam perjalanan nya ia dirogol secara beramai-ramai sehingga dibunuh...


oleh kerana wanita itu ingin bertaubat bersungguh-sungguh lalu ia dimasukkan ke dalam syurga(wallahualam)...ketahuilah kamu ALLAH ITU MAHA PENGASIH DAN MAHA PENYAYANG,walaupun seteruk mana umatnya melupakanNya Ia tetap memberi peluang untuk kamu bertaubat..jauhilah kamu dari maksiat...


Semoga saya dan anda semua mendapat pendoman.daripada cerita ini...Tiada tuhan melainkan Allah dan Nabi Muhammad itu persuruh ALLAH!!!


salam...........

battleship ngn oku

poster 
thinker bolala aka raid














japgi aku nak gi tengok citer battleship ngn mamat thinker bolala..orang gi tengok ngn awek aku gi tengok ngn jantan..hahaha,ape boleh buat layan jer..aku rasa citer ni gempak kot,coz aku tengok preview aritu..dengan system bunyi yg memang aku salute...tapi x tahu lah kan itu hanye preview semata-mata..producer dari pada citer transfomer,so ape-ape pun tunggu jelah aku gi tengok...lokasai yang dipilih untuk ditonton adalah ioi mall puchong...tobat kawasan myanmar..hahaha....

Aku,Sue dan Jam Tangan!!

sekadar gambar hiasan
~~Ah..lambat lakz minah nie..janji kul berapa?dh pukul 2 ni..dh la panas ni...adus!!!x per2 aku der projek baik nak kene kan dia..hahah tahu la nanty..alamak rokok dunhill aku tinggal sebatang je ni..x macho r nanty x isap rokok,nak kene beli nie..x per lah nanty aku beli`,tadi mase aku nak kuar ucu ade pesan suruh beli magazine kereta..malas lak aku nak singgah kedai buku beli,mamat tue kereta x der tapi beria nak beli buku kereta..bile sembang je mesty masuk bab kete,bile aku tanya bile nak beli kereta,selamber dia jawab..``Beb jiwa wa masih  kat moto,wa masih pegang cogankata wa merempit biar sampai helmet pecah beb..`wah-wah ko ucu,bgus la sangat merempit sampai pecah helmet..klu kepala lu yg pecah camne lakz..`ala alif lepak la aku gurau jer..nanty abiz study aku beli la kereta..`wa bukan mcm lu alif,family leh tolong belikan kereta..`Hye lame tgu!!tetiba sue kejutkan aku dari lamunan...peh comel giler minah ni..berbaju kurung..memang comel abiz..dah muke sue macam cina mata yang layu,bibir merah bak buah delima dengan keputihan kulit tambah pulak dengan kegebuan memang terserlah keayuaan,ala-ala nasha aziz gitu..wakaka...sebelom ni asyik pakai jeans je...`Alif per yang ko tengok tue sampai meleleh air liur,ah minah nie selamber jer cakap air liur aku meleleh..kite nak pergi mane ni alif..errr..errr kiter gi kahwin nak?ish ape aku merepek nie..desperate giler aku,eh tak-tak kiter gi bukit bintang kot.Jum la masuk sue..aku buka kan pintu untuk sue,biase la wa kan gentelment...```Siapa bilang gadis melayu x menawan x menarik haty``Ceh time ni la lagu gadis melayu berdendang amat sesuai ngan tema dating arini..


Tuesday, April 10, 2012

Traingning oh training

so harini aku kene gi traininig tm unifi billing...sangat membosankan..dah la pagi ni ujan so mood pun agak suram..dapat tido kat umah pun sedap..tp nak wat camne kene gi gak..tuntutan keje kan..dah elok kat dept technical diaorng tranfer lak ke billing..macam bola je kan..selamat aku dah x lame keje kat sini...so kat sini aku attach kan pic dimane mood membosankan terpancar di image aku ni...sekian....

nampak kan mood bosan tue

mamat ni sampai tertido

Sunday, April 8, 2012

akan tinggal kenangan!!(opis)

x lama lagi aku nak resign dah dari tempat ni..hehe..dah bosan kot aku keje kat sini..x de ape yang menarik..minda pun x berkembang..tapi kalau bab ofis mate..tempat ni paling best aku keje..kawan-kawan dah macam abg-abg akak-akak sendiri je..tapi tue lah..dah x de hati nak keje sini..dah la jauh dari rumah aku..tol nak kene langgar sampai dua..pergi balik dah bape..RM 6.00,kalau naik moto pun baju sempat bau asap moto..dah la panas..hehe...makan pun mahal..gaji dah lah ciput..tapi aku berdyukur keje senang..nak wat camne kan aku dapat better offer..so tinggal lagi 2 bulan aku kat sini..maybe bulan 5 ni aku last keje kat sini..pastue x de lah nak terima kasih kerana menyokong tm..tm la sanggat kan..hahaha...so lepas ni aku masuk keje baru yang sangat mencabar...mencabar ker?mencabar la kot...hehe..oklah sini aku sertakan beberape keping pic aku snap kat opis...tengok lah korang puas2...adions amigos..


pemandangan pun menarik gak

pic ditaja air kotak yeos..umph!!

Saturday, April 7, 2012

world class painting

ha ini lah hasil artist terkenal..ia menghasilkan 1 abstrak yang sangat jarang dimiliki oleh semua manusia,kehalusan seni nya mengagumkan saya..lukisan ini telah dibida 2 juta poundsterling..pelukis ini menjadi misteri kerana ia merahsiakan pelukis nya..lukisan ini skang berada di world painting.....lihat hasil seni nye...



Friday, April 6, 2012

bilik tidor manakah idaman korang? klik sini utk berita penuh!!

kat sini aku sertakan gambar bilik tido yang sangat sesuai korang nak tiru utk buat deco-deco!!ringkas dan menarik...kalau menarik sila like dan sebarkan!!!


alifrenji blogspot!!
permulaan


Thursday, April 5, 2012

sepetang di IKEA damansara(klik sini utk berita penuh)

ikea pun tempat yang menarik untuk korang gi shopping perabot rumah or barang-barang rumah..so sini semalam aku rajin snap3 sebab nak masukkan dalam blog ni..banyak sikit post aku leh buat..hehe..so korang tengok je lah pic yang aku snap ni..kalau ok like-like sajjo!!



welcome to ikea hehehe


(the curve part two)klik sini untuk berita penuh!

hari tue aku ade citer pasl curve kan..mase tue pic 3 keping je..so semalam aku gi lepak sane...aku amik pic lebih sikit..so korang leh la tengok-tengok...hehehe(kalau la pihak management curve view blog ni.sila la bagai royalti sikit..aku promote kot tempat korang)




ni korang nak jaga kulit boleh la

Tuesday, April 3, 2012

CCC(triple c)





sekadar gambar hiasan


~~Ahakz..keje aku hari nie..bosan nye aku nak keje,kalau x keje pun buhsan..tapi naik tepu aku nak keje kat sini..hari-hari bende yang same kene cakap..sampai air liur pun dah kering..tapi ape boleh buat keje je sementara waktu..ade keje lain aku tukar la..kalau aku keje goyang kaki kan senang....mat ko buat ape tu..tertonggeng-tonggeng aku tengok..x kan kat opis pun nak buat part time..agak-agak la..ko ni mat!!pala arnab lu haikal,aku tengah cari duit aku jatuh bawah meja nie...tolong aku cari haikal..eh mat aku nak tanye ko la kan,agak-agak ada mase depan x kite keje ni?ko ni haikal x abiz2 tanye pasal mase depan...mesti la ade..ko nak tahu x?secerah-cerah matahari cerah lagi mase depan kita tau?banyak la ko cerah matahari bagai..ko ni bab bg pepatah ko memang terer mat...

Eh haikal ade gadis moonwalker la kat depan tue...ah ko ni mat,pantang nampak gadis..`eh tapi haikal comel kot gadis tue...comel,menarik,tertarik dia memang debom..dah la mat aku nak gi toilet jap,prb 5 minit tengok..layan ko je mesti nak terkencing,ntah muka ko ni jenis muka batu karang ke ape..k lah aku gi dulu...

~~`Eh sape budak tue?nape aku rase lain macam je tengok dia,nape meremang bulu roma,nape darah aku macam stuck je...nape rase mcm kebas je badan..nape rase macam x de kaki?nape jantung berdegup laju?ape da macam-macam aku rasa ni..pelik je rasa nie?alamak senyuman dia betul-betul buat aku rase macam x bernafas..kenapa boleh sampai macam nie sekali..hebat nye dia..ntah-ntah dia ade susuk mak dara?eh x mungkin..uit dah hilang?aku ni berkhayal ke?kejap nye hilang..macam chipsmore....

~~`Mat tadi aku nampak bidadari mat,sumpah stock wat bini..alahai,gile bayang aku mat..aku rasa aku betul-betul dah jatuh haty mat..tolong aku mat..ko ni dah kenape haikal?dah kene sampuk ngn penunggu tandas ke?tiba-tiba gila tongkot...ke ko amik dadah ni?kepala arnab lu dadah..aku bebas dari dadah kot,katakan tidak pada dadah!!yerlah haikal,ko cube cite ape yang ko nampak tadi sampai sawan macam ni?tadi aku nampak satu perempuan ni,halamak mat,memang menepati ciri-ciri wanita idaman,senyuman dia nampak sangat keayu an,kesopanan dan kesusilaan..hehe..tapi aku pandang lagi sekali dia dah hilang,aku rasa dia mungkin satff baru masuk keje kot..Ah ko haikal,tadi kate aku x boleh nampak perempuan sikit,ko tue tengok pempuan sampai jadi strokk macam ni..lagi teruk dari aku..tapi mat dia ni memang lain dari lain,x penah aku tengok pempuan aku rasa macam ni..nak cakap cantik dia biasa je,tapi ntah la bila tengok je dia aku rasa unik sangat,umpama bunga teratai kembang dikala hujan..hehehehe..bermadah berhelah lak aku mat!!!haha..saya suka..saya suka....

~~`Dah dua hari aku x nampak budak tue,dia keje pagi ke petang?kenapa x nampak-nampak dia lagi,ika ko kenal x pempuan yang aku suka tue?perrempuan ko suka?sejak bile ko suke pempuan?bukan ko suke laki ker..ko ni ika mulut memang bau longkang kalau bercakap,betul la haikal,ko tue tibe-tibe tanye aku pempuan ko suke,mane la aku nak tahu,ko x penah cakap pun!!ha!! tue dia,ika tue la budak yang aku suka tue!ok x?yang mane haikal?ala yang baju kuning tue..owh yang tue...ko tunggu jap,eh ika ko nak buat ape?ko tunggu la kejap aku baitahu dia ko suka dia,weyh ika ko jangan buat giler,malu aku!!!bengong ika dia pergi betul-betul,adus macam mane nak letak muka aku ala-ala tom cruise nie,alamak dia pandang sini..alahai manis nye muka dia senyum..sakit jantung aku...


~~`Sah memang aku suka dia,sebab aku senyum sorang-sorang kalau aku terbayangkan muka dia,tapi aku x tahu name dia,umur semua aku x tahu..yang aku tahu aku suke dia..hehe..gedik je bunyi..ah bak kate pepatah nak seribu daya x nak seribu dalih..so plan pertama,suruh ika pergi menyiasat latar belakang dia...
`haikal aku dah tahu name budak pempuan yg ko gila bayang tue,nama dia erin staff baru,rupenyer kawan aku satu department dengan dia,dia kat dept customer support,member aku duk sebelah dia jer..nanti aku mintak tolong member aku tanya fb dia..nanti ko add la dia kat fb,senang sikit ko nak tegur dia kan..`bagus juga ika ni,macam tanda-tanda aku ade jodoh dengan dia jer..eh haikal tue erin,wah hari ni dia pakai baju wane biru la haikal,so sweet..ah ko ni ika sibuk je..tapi kan ika memang sweet,kenapa eh ika setiap kali aku tengok je erin tue mesti aku rase macam nak pengsan,kau tau x ika,bila aku pejam je mate mesti aku terbayang muka erin yg manis tue..sejuk je hati kalau aku terbayang..kenapa eh ika?haikal ni la dinamakan angau lalat hijau..ko tue dah teruk angau nyer..

~~`Haikal,ko tau x kite kene pindah branch lain kat shah alam,eh mat biar betul ko ni,mane ko tahu?la betul haikal hr dah kuar memo,kite kene pindah isnin nex week kat shah alam,adus mat,camne ngn erin aku kat sini,aku baru nak mulakan angau aku..lepas ni x dapat tengok la erin tue..haikal satu je aku nak bagitahu ko,ada aku kisah!!macam ni lah ko mat,x pelah aku ade 4 hari lagi nak tengok dia..~~``dah dua hari aku x nampak dia,dia mc ke cuty?eh aku kan leh access scehdule staff?heheh,lol dia annual leave sampai jummaat ni..memang x la aku nak tengok dia lepas ni,isnin ni dah kat shah alam,ape boleh buat mungkin x de rezeki....`haikal ni email erin,aku dah mintak kat member aku,ko add la dia kat fb,hehe,tq erin,cepat dan pantas ko buat keje kan..

~~`So aku pun add la erin kat fb,setiap hari aku menanti approve aku,tapi x jugak approve..dah masuk minggu ketiga tapi nx jugak approve,maybe dia x online fb sangat kot,x pe kite tunggu dengan penuh sabar.dah sebulan ni dai x approve pun aku lagi,janggut pun dah sampai kedada,hehe..maybe dia x nak approve aku kot..tengok profile pic dah tukar..hurm sedeh-sedeh..hehe..ingat balik cogan kata aku,terus jadi semangat,nak seribu daya,x nak seribu dalih..so x pe aku tunggu la dengan penuh sabar...bagaikan punggukl rindukan bulan aku menanti..hehe,pandai juga aku bermadah kan..ika erin x approve pun aku lagi,sedeh ni,rasa macam hati nie kosong jer..dah la lama x nampak..dah bersawang haty ni ika,dia x approve jugak..ala ko sabar la haikal,nanti dia approve la tue...ko jangan nak awan nano sangat haikal..getik aku tengok....

~~`1 notification!~erin has been your friend,write on her wall!!yez..yez...yez...yez.....yezz...banyak yez aku kan,erin dah approve aku,macam nak pengsan dan macam x percaya...owh dunia yang fana..lalala..tergumbira pulak..alamak!!jeng..jeng..jeng....ni yang menyahat hati ni..rase macam kosong pulak jiwa ni..adus mengapa ini harus berlaku...status:in relationship...erm tue la status kat fb dia..sekali dia dah ade bf la..hancur hatiku jadi keping-keping..erm x pelah dia dah de bf kan..so biar je lah..x salah kawan..tegur la  kejap kat fb chat:

haikal:hye,hampir dua bulan baru awk approve eh
erin:hye,yerla dah x kenal,memang x approve
haikal:owh..yerker..ni awk kenal x sape saya?
erin:kenal kot..
haikal:macam mane awak kenal?
erin:adela..hehehe
haikal:hehe..ok btw tenkz ya sebab approve
erin:same-same
haikal:awak gune bb eh?
erin:aah
haikal:nak bb pin....

heheh..sejak dari tue aku rajin bbm dengan erin,tp sebagai kawan je lah..dia pun dah de bf..memang susah nak terima kenyataan dia dah de bf,tapi ape leh buat mamat tue lebih bertuah,hanya dapat doakan yang terbaik buat sidia..hehe..aku?macam ni la..hahaha..suka kat seseorang x semestinya nak kene bersama-sama kan..so ape de hal..hepy-hepy sudeh...tamat lah cerpen cinda x rela ni..hahaha..rekaan semata-mata..utk tatapan korang..sekian wasalm.,....


Monday, April 2, 2012

Tragedi (ibu-ibu engkaulah ratu hati ku)

mak!!!bangun mak... mak jangan buat saya macam ni!...saya merayu mak tolong la bangun...ya Allah tolong la aku ya Allah,sedarkan kan lah ibuku...ambik lah nyawaku sebagai ganti!!....`Alif...mane kau?Rul aku kat sini rul.!!rul tolong rul mak aku x gerak-gerak...mak aku dah x de ke rul???alif bawak bertenang...mak kau pengsan je tue..macam nie aku gi panjat curam ni dulu..aku nak mintak tolong kat orang..kau tunggu sini..`rul tapi mak aku x gerak rul...


`Alif ambulans dah sampai,~`ya Allah ya tuhanku...selamatkan lah ibu...ku mohon darimu jangan ambik nyawa ibuku...`Abg mak saya masih hidup?saya x tahu encik..tunggu sampai hospital...biar doctor yang sahkan...saya rasa mak ncik pengsan je..encik bawa bertenang...mak jangan tinggalkan saya mak...saya sayangkan mak..tolongla mak..................................................


`Doktor macam mane dengan mak saya???encik tunggu diluar dulu..saya periksa mak encik....selamatkan mak saya doktor!!!ya Allah,selamatkan lah nyawa ibu aku...kalau diganti dengan nyawa aku pun aku sanggup...ya  Allah engkaulah maha penyanyang..selamatkan lah nyawa ibuku...selamatkan lah...amin-amin..ya rabbal alamin...


`Saya mintak maaf encik,kami dah cuba sedaya upaya...tuhan lebih menyayangi ibu encik...im so sorry....Ya allah..mak aku dah x de????mak!!!!!!tolong mak jangan pergi dulu...jangan pergi mak....saya x sanggup mak..tolong la mak jangan pergi,saya merayu pada mak jangan tinggalkan saya dulu.....ape saya nak cakap kat adik-adik...tolong mak jangan pergi..saya merayu..ya allah tolong la aku....`Alif bawak mengucap,ini semua takdir...rul mak aku rul..mak aku  dah x de rul..tolongla aku rul...mak!!!!!!!!!!!!!encik shahrul saya rasa kene bagi encik alif ubat penenang,ia menganggu hospital...


`Rul mane mak aku????kenapa aku terbaring atas katil ni?mane mak aku?bawak mengucap alif,yang pergi takkan kembali...ko kene tabah,banyak lagi perkara yang ko kene selesaikan...adik-adik ko pun x tahu mak ko dah x de..ko kene tabah,sebagai abg ko yg harus kuat..dan sekarang ko call adik ko bagitahu yang mak ko dah ke illahi..rul aku x sanggup nak bagitahu..kesian adik-adik aku..ko la yang call adik-adik aku...


`Hafiz ini abang..kenapa abg?kenapa abg menangis?mane mak?hafiz abg nak hafiz tabah yer apa yang abg nak sampaikan...banyak kan beristifar..Abg ni kenape?cakap la bang?hafiz...mak dah x de..mak dah meningalkan...hafiz...hafiz...tut.tut.....


Sejak kejadian tue banyak perkara yang berubah dalam diri aku dan kehidupan aku.kejadian ni berlaku semasa aku hendak pulang ke sri aman sarawak...hampir dua tahun perkara ni berlalu..tapi macam semalam yang berlaku..kasih sayang yang mak aku curahkan padaku sehingga kini aku masih terasa..mak aku adalah ibu yang terbaik bagiku..segala-gala nya dia curahkan padaku,ingat lagi kata-kata ibuku..`Alif mak paling sayang kat alif,mak sanggup gadaikan nyawa untuk alif..jadi ah alif ank yang baik...ya Allah mulia sungguh haty ibuku..sesungguhnya ibu adalah segala-galanya untuk kita..hargailah ibu anda sementara masih ada waktu..jangan menyesal kelak...


sedekahkan Al-fatihah untuk arwah ibu saya zakiah binti ani..semoga roh nya ditempatkan dikalangan orang yang beriman..amin-amin ya rabal alamin....


keadaan kereta selepas kemalangan

hancur

bayangkanlah bertapa teruk kemalangan nie

sehari sebelun kemalangan

engkaulah ibu yang terbaik