Saturday, March 24, 2012

aku dan cita-cita!!


Dulu mase kecik bila cikgu tanya..nanti dah besar nak jadi ape?dgn muka bangga aku jawab..i want a be a pilot teacher..bila mak aku tanya..abg dah besar nanti nak jadi ape?abg nak jadi doctor mak...bila ayah aku tnya,abg nak jadi cikgu ayah.semua hebat2 belaka profession aku bila dah besar nanti..but now profession aku biasa-biasa aja..tiada yang luar biasa...

perenggan 1...(sekolah rendah)

zaman sekolah aku memang bercita-cita tinggi, nak jadi seseorng yg sangat berwibawa dan dihormati bila besar nanti...
tapi bila bertemu rakan-rakan sekolah semua jadi syurga...syurga buat aku...bermain x henti...semua longkang aku berenang...pantang longkang tue lepas lutut sikit je,dah pasti aku berendam bagai lembu kepanasan..abiz aksi lembu,aku kembali kerumah,kemudain aku beraksi pula kamen rider atau dulu dikenali suria baja hitam,siri katun yang amat popular pada tahun 80an..abiz kamen rider aku pulak berkamen dgn kwn-kwn aku di luar rumah...buku-buku semua dah x penting bagi aku,ape yg dirasa,ah!aku budak lagi wat pe nak belajar rajin-rajin...emak aku menasihati aku,abg pergi la buat kerja sekolah,jawab aku balik..kerja sekolah kat sekolah emak,nanti sampai sekolah abg berkerja disekolah..jawab aku ngn toya nyer....erm.....


perenggan 2...(sekolah menengah)

hahah..aku disekolah menengah..cinta?hahaha...itulah bab paling penting aku rase mase zaman sekolah menengah...bak kate pepatah yg x patah2 sampai sekarang CINTA MONYET..giler puas aku jadi monyet time sekolah menengah..pelajaraN?ade aku kisah..yang penting enjoy time tue...aku ingt lagi mase aku form 2,baru tukar sekolah..sekolah baru aku tue,klu nak popular kene bergaduh dulu,baru leh popular...so time tue aku rase popular tue amat penting...jadi aku pun x pasal2 tumbuk ank orng..kire nak langgar peraturan la...nanti sennag sikit..ramai kawan...first aku tumbuk budak paling nerd kat sekolah(senang sikit x pandai dia bls balik..hahaha)lepas tue aku kene rotan kat perhimpunan..time tue name aku mula meniti dibibir-bibir hitam..cokelat mahupon pink disekolah...lepas tue aku masih rase x cukup popular,ah mane nak cri orng aku nak tumbuk bak sambal belacan...then ade la kawan aku sorang ni rekemenkan kat aku tumbuk seorng mamat ni..dia ckp mamat ni x pandai balas tumbuk..dia cuma pandai balas pantun..aku ckp set je..lepas mkn kite gi beraksi..then lepas mkn aku pon gi cri budak tue...lepas jumpe terus aku tumbuk dia,bump kene sekali kat muke dia,hehehe..aku bangga lagi...semua orng tgk...tetambah awek yg aku selalu usya pon tgk aku...hehe...tiba-tiba budak yg aku tumbuk tue bgun balik..sekali dia de silat da..dia pun tanpa segan silu dan x berperasaan menyepak telur aku...telur ape?lu pk la sendiri..aku berasa sangat sakit...aku rebah..ape lagi budak tue henjut la aku semahu-mahunya mcm lagu along tue..rindu-serindunya tue...x pasal2 budak tue terer lawan...malu aku time tue kene pukul...lepas tue aku serik nak main bedal orng je....PELAJARAN?langsung aku x pikir..gi sekolah...jadi mat bujek..balik umah..tukar baju,gi main snoooker...buku haprak aku x pegang....
masuk form 3 aku mula berjinak dlm surat-surat cinta...almaklum lah..muke ganas haty ade taman der...siap ade merpati putih kot dlm taman tue....zaman-zaman sekolah aku ni pemalu sikit dgn perempuan..jarang nak bercakap dgn perempuan..tapi haty taman ni terpaut lgi memaut kat sorang minah nie...kire minah tue mcm junior aku la...so aku pun mengarang lah sebuah ayat-ayat cinta yang disudahi wasalam...lepas tue x cukup dgn ayat-ayat cinta je..aku bantai letak bedak cap follow me kat dlm surat tue..hampir setengah jugak la bedak aku...x pa..cinta punya pasai..satu kilang bedak aku sanggup letak....ok dah seatle semua..aku pun menyuruh kwn aku ni gi bagi kat minah tue..dulu orng panggil budak-budak yg tukang hantar surat ni posmen karat tanpa gaji..mahupun bonus...keje diorang nie time sekolah je..sabtu ahad cuti....lepas dah hantar..aku menunggu balasan surat cinta dari minah tue..agak seminggu jugak la aku tunggu..aku ingat dia x layan aku....rupenyer dia balas surat aku...hehe...dia pun minat kat aku..ni nak bitau dulu mase zaman sekolah muke aku ni kire ade market jugak lah...rambut belah tengah...siap de bonggol kat depan..tambahan pulak sentiasa berkilat,mane x nya minyak poken setengah aku tepet kat rambut...tue klu kene angin x bergerak..lalat jatuh pun maty terus x leh bernafas..time zaman aku minyak rambut poken tue popular..x silap aku poken ngn tencho kot popular...sape lahir thn 85 mesti tau nya minyak rambut tue...
so mase form 3 kire aku dah de marka la..mase tue nak pmr...langsung aku x amik peduli...janji cinta aku terbalas...tp yg pelik time tue..aku x penah berdating ngn minah tue..kami asyik utus surat je...3 bln couple pon x pernah jumpe...
asyik membalas surat je....nak besua muke pon x penah...pelik kan?jadi x de la buat maksiat...hehe..baik x?
so masuk 6 bln couple tanpa penah besua muka aku pun buat keputusan nak ajak dating..tue pon ats desakkan kwn2 aku...awek tue pon bersetuju la nak dating ngn aku...so first time dating,kami dating ditaman bunga...tp aku ni pemalu giler...kene pulak minah tue pon malu-malu kucing..memang susah..ade ke time tue aku duk sebatu dgn dia..tanpa ckp ape2...dia senyum aku senyum..dah mcm bisu pulak..tgn je merayap kat pokok2..abiz pokok kat taman tue bogel aku cabut...lepas tue balik..mcm tue je aku dating.....kire agak buhsan jugak lah...tp ape leh buat...name pon cinta monyet..
PMR?dah berlalu..keputusan aku hanya cukup2 mkn...mana x nya..bkn aku study pon...aku just study surat2 cinta je..mak bapak aku bising kat aku..tapi aku masih x sedar-sedar diri..aku hanyut dgn dunia remaja aku yang x de hasilnya satu hary nanty...mase aku form 4 aku mula berjinak-jinak dlm dunia rokok..first rokok aku hisap time tue sampoerna..tp x sempurna mana pon aku time tue..mula hisap main-main...lame mula menjadi penghisap rokok tegar...dunia aku masih dgn keseronak kan remaja..walhal aku nak spm...tp aku amik x peduli..aku dah lupe semua impian aku nak jadi yg hebat2 belaka...lepas spm keputusan aku hanya cukup-cukup mkn jugak..semua cukup mkn2..bila nak kenyang ntah...

lepas spm aku hanya layak sambung belajar kat itm....time tue pulak aku terjebak jadi mat rempit...asyik pk pasal moto..weng sane weng sini..x tentu hala..abiz moto aku tue aku dok modifight...klu jepun tgk pun pening kepala..mana x nya diorng dah buat sikit punya cantik..tp dpt kat tgn aku,aku duk ubah sane..duk ubah sini..laju x jugak...dok mcm tue jugak....so lps result itm kuar pon aku cukup2 mkn...erm...lepas itm aku mula berkerja...2 bln berkerja...aku rase menyesal x belajar betul2...kwn2 aku ade yg masuk u...nak amik ijazah..aku hanya sijil..sijil boleh bawak kemane je?so aku rase menyesal sangat...jadi aku berazam nak futher study...jadi aku luahkan lah isi haty aku ni kat parents aku...
diorng pun dgn riang haty bg aku support....


perenggan 3(zaman university)


so aku dah masuk university di ibukota kuala lumpur...dlm perjalanan ke kuala lumpur,aku berazam akan belajar betul-betul...ape nak jadi..jadilah..yg penting aku mesty ubah jln kehidupan aku..aku x nak kerja-kerja yg biasa2 aje..aku nak yg luar biasa...bkn lah keje superman...tapi kerja yg ade mase depan...
pada hary pendaftaran aku masih lagi bersemangat waja...ingin belajar bersungguh-sungguh...tapi masuk minggu pertama kat u tue aku mula lupa diri..aku kembali enjoy...aku rase lupa daratan...aku berjinak-jinak dlm dunia clubbing..

assigment semua kwn2 aku yg buat..aku bg upah je..time exam aku meniru...ape bende aku belajar aku pon x tau..yg aku tau,kos yg aku amik...tue pon tau ckp je name kos....so bile abiz belajar kat university tue keputusan aku pun masih cukup-cukup makan....lepas abiz belajar tue aku stay kat kl terus..berkerja disana...tp kerja aku ni ok la jugak..gaji pun tinggi,jawatan pun agak hebat jugak klu disebut..jap aku taip nama jawatan aku(customer service executive)adalah salah  satu company yg  terbesar dimalaysia...tp aku x lama kerja disitu...disebabkan aku kene balik kampung halaman utk menjaga adik-adik aku kerana ibu ku meninggal dunia.....


perenggan akhir(aku sekarang)

kini aku masih hidup cukup-cukup mkn..same dgn kuputusan mase aku study...kwn2 aku banyak yg berjaya...kadang-kadang aku pk...kan bgus mase boleh diulang..aku nak ulang start pade zaman sekolah rendah..aku nak study betul-betul..tapi apakan daya semua tue x kan berulang...aku pasrah...kini hidup aku sederhana saje..x rumah besar..keta besar...kerja yg hebat-hebat belaka....semua biasa-biasa aja...tp aku masih lagi bersyukur..sebab aku masih lagi mampu utk menyara hidup ini..yg pasti..aku akan berusaha utk mengapai cita-cita aku yang aku idam kan..semoga kehidupan nie berjalan lancar....



hasil nurkilan alif(register)
 p/s bukan cerita sebenar..cerita sebenar aku berjaya ape!!

9 comments:

  1. Woi apahal follower ko sume pomp je??? Aku tgk raid sume botol

    ReplyDelete
  2. agak sadis la cite pergi tumbuk budak nerd. haha..
    btw skrng da jadik ape? pilot? ahli music? majestreeeet? #da macam nyonya mansor.# hik hik

    ce cite ce cite. ^^v

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...sekarang dah jadi super power man...budak nerd je mampu tumbuk..wakaka

      Delete
  3. Ko jgn tembak org nerd plak pasni udahlah

    ReplyDelete
  4. wahhh nice story + nice blog :) sye daa follow blog awa yg cun melecunnn nieee,hehe .hopely awa follow alekkk ek...tengs~

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..tenkz utk compliment... :P ..ok i will folllow u..hahaha

      Delete
  5. perenggan akhir tak abes lg lor.. bab kawen, dpt anak dah tuo.. adeh.. panjang lagi perjalanan tu.. anyway..zaman kekanak tu mmg the best.. miss the old days..

    ReplyDelete