Friday, March 30, 2012

kenapa lelaki malaysia tidak suka berfesyen?

sekadar gambar hiasan
  




 
sekadar gambar hiasan



sekadar gambar hiasan

sekadar gambar hiasan
Yup mesti korang terpikir-pikir kan..kenapa lelaki kat malaysia ni jarang berfesyen mcm abg-abg k-pop n abg-abg topman.hehehe..kalau ade pun segelintir yang berani memcuba sesuatu pemakaian yang baru...mengikut kajian yang aku buat bersama profesor mohayideen razak,lelaki kat malaysia ni kurang keyakinan diri dalam mencuba sesuatu yang baru...tapi ada juga mengatakan disebabkan cuaca khalustiwa kat malaysia ni yang sekejap panas dan sekjap sejuk,menyukarkan mereka untuk berfesyen..sebab kalau korang nak tahu ada lelaki yang x tahan panas...


mengikut teori ahmad idham pula.lelaki kat malaysia suka dresup yang simple-simple dan x merimaskan,sebab lelaki kat malysia mementingkan keselesaan luar dan dalam...hehehe..bgus ahmad idham ni...!!
so untuk merungkaikan entri saya kalai ini,saya berjaya menemu bual shazley sam.actor yg dikenali ramai..hehe..hebat x..sam tue aku dapat temu ramah...


admin:salam brader sam..lu ap cite..x belakon filem adnan sumpit ke?
shazley:owh admin yang comel rupeneyer..lu ni tengok filem wa ke x?bukan adnan sumpit der..sempit...
admin:hehe..ok..ok..ok...ni brader sem wa nak tanye sama lu la kan..kenapa lelaki malaysia x suka berfesyen?tapi wa tgk lu up to date je fesyen...
shazley:wa bukan nak cakap ape la..lelaki kat malysia ni bukan x pandai berfesyen.. cuma malas saje nak berfesyen...dan lagi satu mereka x pandai nak beli baju ape...bg wa la kan..lelaki malaysia ni masih mengekal kan ciri-ciri kemelayuan tue...
admin:owh mcm tue....oklah shazley terima kasih la kerana sudi di temuramah oleh wa...nanti belakon filem baru jemput la wa..jadi pelakon extra pun x pe..
shazley:ok nanti wa jemput lu jadi mat rempit kene langgar..
admin:cis ape dia ingat muka aku ni muka mat rempit ape!!


begitulah pendapat retis hot kita...so pada anda kalau ada sebarang pengetahuan dalam hal ni sila-sila la share..
ok adios....

Thursday, March 29, 2012

Aku,raid dan blog..........

Berapa viewer ko dah alip?ha aku?baru 10..ko berape dah?aku baru 2 lip..biasa la blog baru sape nak view kan..so raid dalam blog ko mengenai konsep ape?konsep pop yeah yeah kot..hahaha...bengong ko,aku tanye betul-betul  ni..entah la lip aku main hemtam je..saje nak memblonger diri nie..untung-untung ramai orang tengok boleh buat duit...lagipun kalau mempergayakan muka aku ala-ala farid kamil ni kat blog aku mau traficc blog aku nanti..`ape farid kamil?hak ptuih,muka macam bini popeye,jauh lari ke farid kamil..hidung je mancung lebeh...ko jangan kate aku lip,muka ni lah gadis-gadis sentero merebut...muka ala-ala pan asean..


ape-ape la raid...eh daniel pun ade blog kan...semua dah giler blog..wut de hell...hell yeah lip oi,demam blog katakan..nanti lame2 senyap la semua blog ni...hahaha...aku ingat nak buat blog macam m daud kilau la raid..baru la blink-blink..hehe..ape lembat otak ko lip,ntah ram berapa MB ko install kat otak ko...m daud kilau mane layan blog..dia layan twiter je..apekehel dia nak layan blog..aku gurau je lah raid..aku nak buat blog biasa-biasa je..maybe tentang flora dan fauna..hahaha..ah persetan alam dan fauna kau..yang penting mulai pade hari ni kite lawan sape paling ramai viewer...owh mak ai raid..selamber je ko setan-setan kan blog aku...ok aku sahut dan sambut cabaran ko.....


start pada haritu raid dan alip bersemangat mempromosikan blog mereka..sehingga kan menganggu kosentrasi kerja dan juga kehidupan seharian...kerana ingin menjadi blogers yang berjaya,mereka bermasam dan mencuka cap tamin muka mereka...setiap hari mereka berlumba-lumba mengahasilkan entry untuk menambat hati pengungjung...walaupun ada di antara entry mereka x sehebat mane pun.....lebih hebat entry budak sekolah anderson buat...hehehe...sekolah mane entah aku main hemtam..ah x kisah lah janji sekolah...bukan sekolah memandu....


sekian saje entri saya kali ini........terimala lah pantun 4 kerat..


blogers hemsem namanya raid,
blogers kacak namanya alif,
memang aku x sekacak tom crusice,
nama aku bukan a rahman hassan..

share my story!!!

Dulu lepas abis study aku penah buka restoran ni..aku share patner ngn adik aku...aku bukak kedai nie x lama,aku rasa dalam 8 bulan disebabkan pergolakkan dalaman..disebabkan hal nie aku ngn adik aku jadi renggang...so cuma aku nak bagi tips kat korang...bisnes tue biarlah bersungguh-sungguh..maybe time ni aku muda lagi..x berapa pandai nak handle..orang kate kalau nak bisnes mula la dari bawah amik pengalaman..so dari pengalaman nie aku dah banyak belajar...kalau korang nak tahu semua aku buat sendiri tau..x de mintak tolong sape-sape..start dari arrange kedai..buat lesen perniagaan,daftar kat sssm,daftar kat majlis,deko-deko,konsep restoran..semua la aku buat sendiri...kalau korang nak tahu restoran ni tutup bukan sebab x ramai orang..tapi sebab pergolakkan yg x dapat aku citer kat sini..memang untung...tapi kesilapan aku..merosakkan segala-gala nya....biasa la budak muda...fikir x abis..tahu nak enjoy je....rugi mase..rugi duit..banyak juga la duit aku abiz kat sini....so korang kalau nak bisnes boleh mintak khidmat nasihat aku...sebab aku dah ade pengalaman..hehe.....inquiry je ape-ape..insyallah aku jawab dgn ikhlas.....






night view

interframe jap haha

mase ni 1st day open

1 hary before grand opening

ini la menu restoran aku..gempak kan

alamak viva hitam

cantik x deko-deko aku

aku sebagai tauke..hehe

Add caption

ssm lesen
Ramai kan..belom malam lagi

Wednesday, March 28, 2012

GEMPAR(aku bukan minah rempit)

tergempar..seekor minah rempit telah dilaporkan membawa diri kerana telah dituduh merempit dengan selamber nya...menurut berita yang diterima dari mak jemah,minah ini telah dipaksa menjadi minah rempit,dan telah ditangkap gambar nya seperti dibawah...siapa la yang sanggup memaksa minah ini menjadi minah rempit..kesian ia kerana diperlakukan sebegitu rupa..pada yang diluar sane jangalah memaksa sesorang yg tidak rela...sesiapa yang memaksa tanpa rela boleh dijatuhi hukuman 1/3 kanun kesiksaan penjara 3 tahun atau denda 5 ribu jika disabit salah...gambar seperti dibawah


ALIFRENJI BLOGSPOT

SAYA MELAPORKAN DARI BERITA TUNGANG DAN LANGGANG

REMPIT SANE REMPIT SINI,
NAIK MOTO HONDA WAVE RAID,
JANGANLA ANDA MEREMPIT,
KERANA IA MEMBAHAYA DIRI..

SEKIAN....


the curve damansara

ok entri kali ni aku nak kongsikan dengan korang tempat-tempat beriadah pada hujung minggu!!saje nak share ngn korang..x dapat royalti pun mahu pun duit tepi..hehe

1-tempat ni kalau korang nak lepak bawak anak pun sesuai or nak berdating pun sesuai..coz kat situ banyak entertaiment bukan setakat entertaiment,korang nak makan-makan yang sedap-sedap pun banyak kat situ.

2-tempat ni x sesak dan complex macam sesetengah shopping complex yang lain yang agak susah nak berjalan..kadang boleh tersesat...macam masuk dalam hutan rimba kan..

3-so ape yang bez kat sini.setiap minggu tempat ni akan adekan event..macam-macam event ade..kalau korang bernasib baik korang akn jumpe artis feveret korang..macam aku dah penah jumpa jesicca alba lepak situ..keh..keh...gurau je...

4-bukan sekadar entertaiment,shopping mahupun shopping dress korang..tempat ni pun dah macam lokyat..ade jual gajet yg korang nak..senang nak cari...korang x kan tersesat...gajet semua original.kalau lokyat tue korang akn jumpa barang yg bnyak bukan ori kan..

5-tempat ni korang x kan jumpa shah rukh palsu..mahupun ariel peter pon..sebab tempat ni x de mat-mat indon or bangla..bersih punye tempat..so bau-baun kurang la..kalau terjumpa gak..itu mungkin perkerja contrak dekat area tue amik angin jap...hehehe

6-tempat ni konsep dia open air shopping complex..memang rileks..aku selalu juga la gi sini lepak2 tgk movie..sini sangat selesa..x susah..memudahkan aku dan dekat ngn rumah aku..hehehe...x yah gi jauh-jauh..so kalau korang nak cari tempat yg selesa dan nyaman mahupun chillex,gi lah sini..

ok kat sini ade bape keping gamba aku snap..korang tengok-tengok lah yer.....

alifrenji blogspot

alifrenji blogspot

alifrenji blogspot

alifrenji blogspot
so cantik kan tempat ni..selamat melepak ya!!!

ERTI RASA~~

sekadar gambar hiasan


ape yang korang rasa bila tengok sumone yang cantik dan hemsem?ingin memiliki?ingin mendekati?sedangkang kita tidak tahu latar belakang nyer?persoalan nya..mengapa kita rasa begitu?kenapa tidak pada orang yang kurang menarik?mengikut kajian atau fakta,manusia boleh membuat keputusan dalam sesaat mengenai perasaan mereka..sebab itu perasaan rasa manusia sangat unik..apabila manusia berfikir mengenai kecantikan dan kehemseman ia akan mengeluarkan cecair dalam minda manusia utnuk merembaskan didalam hati..


pernah x korang rasa bila berhadapan orang yang anda sukai.anda akan gementar..hati berdegup laju,kepala rasa pening,tapi dalam pada masa yang sama anda terlalu gembira...unik kan perasaan macamtue..saya pasti ramai penah rasa keadaan begitu....sangat menarik kan perasaan tue..


dalam menghuraikan erti rasa ni..saya nak citer sikit la...apabila kita menyukai seseorang x semestinya kita harus memiliki atau menyangi..cukup lah kita sekadar ada rasa suka..kerana itu perkara normal bagi manusia..sebab manusia dilahirkan dan dibesarkan dengan perasaan kasih sayang..anda adalah orang yang sempurna kalau mempunyai perasaan begitu..walaupun anda sudah berumur sekalipun anda pasti akan berasa perasaan begitu....pesan saya guna lah perasaan itu sebaik mungkin..kerana ia terlalu unik..apa yang saya huraikan hanya lah basic...sebab perasaan tue x dapat dihuraikan melaiankan anda sendiri merasai nya..sekian entri saya kali ini!!!

Tuesday, March 27, 2012

sahabat!!



alifrenji blogspot
sahabat sayangku
teringat masa zaman mude-mude dulu zaman mase study..ni la kawan-kawan aku..susah senang samesame-same..gambar ini di ambil masa kami nak pergi ke waterfall kat jalan genting lame..aku pun lupa name tempat tue..memang klasik tempat tue..x de lak pic tue dalam simpanan aku..ilang mase aku format laptop ni la yang tinggal..so aku percaya korang pun mesti ade kawan2 susah senang kan?pernah x korang dimakan oleh kawan2 anda?bak pepatah kawan makan kawan..ala macam lagu KRU tue..haha..mesti penah kan..aku cume sekali je dapat kawan macam tue..kawan pencuri..aish memang pantang 7 keturunan kalau orng mencuri ni..x gemar den..kalau nak mintak la..orang leh bagi..ni mencuri kan dah x berkrim dan x disukai ramai!!so korang haty-haty la dengan orng yg sikap macam tue...ada orang kite boleh buat kawan dan ada orang yg kita boleh buat kawan ala-ala...buat baik berpada-pada...buat jahat jgn sesekali...oklah sampai disini saje  catitan hari ini...terimalah pantun 4 kerat dari saya...  


hello kawan-kawan,
mari kita berkawan-kawan,
janganlah kita berlawan,
aku suka makan sambal belacan..


haha..bez kan pantun aku!!!

Monday, March 26, 2012

SEMANGAT BLOGER

ALIFRENJI BLOGSPOT
EMAIL NI AKU RECEIVE TIME AKU TGH DRIVING NAK BALIK DARI SEPANG..HAHA!!TENKZ FOLLOWER YANG KOMEN MACAM NI..MEMBUATKAN AKU SEMANGAT NAK MEMBLOGERS..HAHA!!TRAUMA JAP...WAKAKA..PENAT LEPAK KAT SEPANG ILANG TERUS BACA EMAIL TUE,TERUS JE DRIVING MACAM FORMULA 1 BALIK RUMAH...SO RAID BLOG KO MACAM MANA PULAK?HAHAHAHA?

monday blues!!

hehe..semalam aku x dapat update blog ni coz aku gi sepang..partime jaga litar sepang...hahaha..so funny..ok x nak cite pasal kat sepang sangat memeritkan...ape yg boleh aku cakap,last aku gi sepang...pada aku gi sepang baik aku lepak umah bg katak aku makan pisang...hari ni macam biasa gi opis..sangat la buhsan kalau ari isnin berkerja..rase mcm ikan kering je gi opis hari ni..x bermaya..muka kusam..kulit terbakar..omg!!


tadi mase nak masuk opis aku nampak la ada satu mamat ni,dari jauh aku tengok tersengih macam kera ala -ala julia robert..misai sekontot..tapi aku rase macam kenal je,x kan kawan aku kot..aku mane de kawan muka cam kera julia robert?haha...gile kaw aku kutuk dia..haha...aku pun gi dekat2 tengok..la rupe nye kawan zaman aku sekolah dulu..macam mane la mamat ni leh sesat kat depan ofis aku..so aku tegur la dia,alamak hemsem la ko skang der..hehe(ayat pancing haty member kot) so aku tanye la dia buat ape kat sini.so dia cakap dia antar adik dia kat building ni..owh rupe nye adik dia keje kat sini gak..aku cakap ngn dia aku x leh nak gosip lame-lame,aku lewat masuk opis ni..nanti jumpa..


masuk-masuk je opis..terus aku buka blog..hehe..giler blog kan!!ape-ape pun kalau  hari isnin memang aku x de mood n buhsan..nak keje pun malas...update entry rajin pulak kan..hahaha..oklah aku nak sambung tido kat opis..nanti ade idea bez aku update lagi...chow ching chi!!! salam......

Saturday, March 24, 2012

aku dan cita-cita!!


Dulu mase kecik bila cikgu tanya..nanti dah besar nak jadi ape?dgn muka bangga aku jawab..i want a be a pilot teacher..bila mak aku tanya..abg dah besar nanti nak jadi ape?abg nak jadi doctor mak...bila ayah aku tnya,abg nak jadi cikgu ayah.semua hebat2 belaka profession aku bila dah besar nanti..but now profession aku biasa-biasa aja..tiada yang luar biasa...

perenggan 1...(sekolah rendah)

zaman sekolah aku memang bercita-cita tinggi, nak jadi seseorng yg sangat berwibawa dan dihormati bila besar nanti...
tapi bila bertemu rakan-rakan sekolah semua jadi syurga...syurga buat aku...bermain x henti...semua longkang aku berenang...pantang longkang tue lepas lutut sikit je,dah pasti aku berendam bagai lembu kepanasan..abiz aksi lembu,aku kembali kerumah,kemudain aku beraksi pula kamen rider atau dulu dikenali suria baja hitam,siri katun yang amat popular pada tahun 80an..abiz kamen rider aku pulak berkamen dgn kwn-kwn aku di luar rumah...buku-buku semua dah x penting bagi aku,ape yg dirasa,ah!aku budak lagi wat pe nak belajar rajin-rajin...emak aku menasihati aku,abg pergi la buat kerja sekolah,jawab aku balik..kerja sekolah kat sekolah emak,nanti sampai sekolah abg berkerja disekolah..jawab aku ngn toya nyer....erm.....


perenggan 2...(sekolah menengah)

hahah..aku disekolah menengah..cinta?hahaha...itulah bab paling penting aku rase mase zaman sekolah menengah...bak kate pepatah yg x patah2 sampai sekarang CINTA MONYET..giler puas aku jadi monyet time sekolah menengah..pelajaraN?ade aku kisah..yang penting enjoy time tue...aku ingt lagi mase aku form 2,baru tukar sekolah..sekolah baru aku tue,klu nak popular kene bergaduh dulu,baru leh popular...so time tue aku rase popular tue amat penting...jadi aku pun x pasal2 tumbuk ank orng..kire nak langgar peraturan la...nanti sennag sikit..ramai kawan...first aku tumbuk budak paling nerd kat sekolah(senang sikit x pandai dia bls balik..hahaha)lepas tue aku kene rotan kat perhimpunan..time tue name aku mula meniti dibibir-bibir hitam..cokelat mahupon pink disekolah...lepas tue aku masih rase x cukup popular,ah mane nak cri orng aku nak tumbuk bak sambal belacan...then ade la kawan aku sorang ni rekemenkan kat aku tumbuk seorng mamat ni..dia ckp mamat ni x pandai balas tumbuk..dia cuma pandai balas pantun..aku ckp set je..lepas mkn kite gi beraksi..then lepas mkn aku pon gi cri budak tue...lepas jumpe terus aku tumbuk dia,bump kene sekali kat muke dia,hehehe..aku bangga lagi...semua orng tgk...tetambah awek yg aku selalu usya pon tgk aku...hehe...tiba-tiba budak yg aku tumbuk tue bgun balik..sekali dia de silat da..dia pun tanpa segan silu dan x berperasaan menyepak telur aku...telur ape?lu pk la sendiri..aku berasa sangat sakit...aku rebah..ape lagi budak tue henjut la aku semahu-mahunya mcm lagu along tue..rindu-serindunya tue...x pasal2 budak tue terer lawan...malu aku time tue kene pukul...lepas tue aku serik nak main bedal orng je....PELAJARAN?langsung aku x pikir..gi sekolah...jadi mat bujek..balik umah..tukar baju,gi main snoooker...buku haprak aku x pegang....
masuk form 3 aku mula berjinak dlm surat-surat cinta...almaklum lah..muke ganas haty ade taman der...siap ade merpati putih kot dlm taman tue....zaman-zaman sekolah aku ni pemalu sikit dgn perempuan..jarang nak bercakap dgn perempuan..tapi haty taman ni terpaut lgi memaut kat sorang minah nie...kire minah tue mcm junior aku la...so aku pun mengarang lah sebuah ayat-ayat cinta yang disudahi wasalam...lepas tue x cukup dgn ayat-ayat cinta je..aku bantai letak bedak cap follow me kat dlm surat tue..hampir setengah jugak la bedak aku...x pa..cinta punya pasai..satu kilang bedak aku sanggup letak....ok dah seatle semua..aku pun menyuruh kwn aku ni gi bagi kat minah tue..dulu orng panggil budak-budak yg tukang hantar surat ni posmen karat tanpa gaji..mahupun bonus...keje diorang nie time sekolah je..sabtu ahad cuti....lepas dah hantar..aku menunggu balasan surat cinta dari minah tue..agak seminggu jugak la aku tunggu..aku ingat dia x layan aku....rupenyer dia balas surat aku...hehe...dia pun minat kat aku..ni nak bitau dulu mase zaman sekolah muke aku ni kire ade market jugak lah...rambut belah tengah...siap de bonggol kat depan..tambahan pulak sentiasa berkilat,mane x nya minyak poken setengah aku tepet kat rambut...tue klu kene angin x bergerak..lalat jatuh pun maty terus x leh bernafas..time zaman aku minyak rambut poken tue popular..x silap aku poken ngn tencho kot popular...sape lahir thn 85 mesti tau nya minyak rambut tue...
so mase form 3 kire aku dah de marka la..mase tue nak pmr...langsung aku x amik peduli...janji cinta aku terbalas...tp yg pelik time tue..aku x penah berdating ngn minah tue..kami asyik utus surat je...3 bln couple pon x pernah jumpe...
asyik membalas surat je....nak besua muke pon x penah...pelik kan?jadi x de la buat maksiat...hehe..baik x?
so masuk 6 bln couple tanpa penah besua muka aku pun buat keputusan nak ajak dating..tue pon ats desakkan kwn2 aku...awek tue pon bersetuju la nak dating ngn aku...so first time dating,kami dating ditaman bunga...tp aku ni pemalu giler...kene pulak minah tue pon malu-malu kucing..memang susah..ade ke time tue aku duk sebatu dgn dia..tanpa ckp ape2...dia senyum aku senyum..dah mcm bisu pulak..tgn je merayap kat pokok2..abiz pokok kat taman tue bogel aku cabut...lepas tue balik..mcm tue je aku dating.....kire agak buhsan jugak lah...tp ape leh buat...name pon cinta monyet..
PMR?dah berlalu..keputusan aku hanya cukup2 mkn...mana x nya..bkn aku study pon...aku just study surat2 cinta je..mak bapak aku bising kat aku..tapi aku masih x sedar-sedar diri..aku hanyut dgn dunia remaja aku yang x de hasilnya satu hary nanty...mase aku form 4 aku mula berjinak-jinak dlm dunia rokok..first rokok aku hisap time tue sampoerna..tp x sempurna mana pon aku time tue..mula hisap main-main...lame mula menjadi penghisap rokok tegar...dunia aku masih dgn keseronak kan remaja..walhal aku nak spm...tp aku amik x peduli..aku dah lupe semua impian aku nak jadi yg hebat2 belaka...lepas spm keputusan aku hanya cukup-cukup mkn jugak..semua cukup mkn2..bila nak kenyang ntah...

lepas spm aku hanya layak sambung belajar kat itm....time tue pulak aku terjebak jadi mat rempit...asyik pk pasal moto..weng sane weng sini..x tentu hala..abiz moto aku tue aku dok modifight...klu jepun tgk pun pening kepala..mana x nya diorng dah buat sikit punya cantik..tp dpt kat tgn aku,aku duk ubah sane..duk ubah sini..laju x jugak...dok mcm tue jugak....so lps result itm kuar pon aku cukup2 mkn...erm...lepas itm aku mula berkerja...2 bln berkerja...aku rase menyesal x belajar betul2...kwn2 aku ade yg masuk u...nak amik ijazah..aku hanya sijil..sijil boleh bawak kemane je?so aku rase menyesal sangat...jadi aku berazam nak futher study...jadi aku luahkan lah isi haty aku ni kat parents aku...
diorng pun dgn riang haty bg aku support....


perenggan 3(zaman university)


so aku dah masuk university di ibukota kuala lumpur...dlm perjalanan ke kuala lumpur,aku berazam akan belajar betul-betul...ape nak jadi..jadilah..yg penting aku mesty ubah jln kehidupan aku..aku x nak kerja-kerja yg biasa2 aje..aku nak yg luar biasa...bkn lah keje superman...tapi kerja yg ade mase depan...
pada hary pendaftaran aku masih lagi bersemangat waja...ingin belajar bersungguh-sungguh...tapi masuk minggu pertama kat u tue aku mula lupa diri..aku kembali enjoy...aku rase lupa daratan...aku berjinak-jinak dlm dunia clubbing..

assigment semua kwn2 aku yg buat..aku bg upah je..time exam aku meniru...ape bende aku belajar aku pon x tau..yg aku tau,kos yg aku amik...tue pon tau ckp je name kos....so bile abiz belajar kat university tue keputusan aku pun masih cukup-cukup makan....lepas abiz belajar tue aku stay kat kl terus..berkerja disana...tp kerja aku ni ok la jugak..gaji pun tinggi,jawatan pun agak hebat jugak klu disebut..jap aku taip nama jawatan aku(customer service executive)adalah salah  satu company yg  terbesar dimalaysia...tp aku x lama kerja disitu...disebabkan aku kene balik kampung halaman utk menjaga adik-adik aku kerana ibu ku meninggal dunia.....


perenggan akhir(aku sekarang)

kini aku masih hidup cukup-cukup mkn..same dgn kuputusan mase aku study...kwn2 aku banyak yg berjaya...kadang-kadang aku pk...kan bgus mase boleh diulang..aku nak ulang start pade zaman sekolah rendah..aku nak study betul-betul..tapi apakan daya semua tue x kan berulang...aku pasrah...kini hidup aku sederhana saje..x rumah besar..keta besar...kerja yg hebat-hebat belaka....semua biasa-biasa aja...tp aku masih lagi bersyukur..sebab aku masih lagi mampu utk menyara hidup ini..yg pasti..aku akan berusaha utk mengapai cita-cita aku yang aku idam kan..semoga kehidupan nie berjalan lancar....



hasil nurkilan alif(register)
 p/s bukan cerita sebenar..cerita sebenar aku berjaya ape!!

cara nak mandikan kucing anda!!

sebelom mandi pastikan kucing ini membuat post muka agak terkejut dan tukang memandikan nya pun ikut sekali buat muka plastik!!
mula-mula basah kan badan dengan air pahit..air liur pun boleh kalau mampu!

tengok muka dia releks je kan..x banyak bunyi kucing sebab dah biasa train dia dari kecik!!




dah macam baby je aku mandikan..haha!!
kemudain kering kan ia ngan hair dryer..tonyok muka dia!!


alahai manja nyer..ni hampir kering!!so dia amik mood!!wah laptop aku apper lagi..korang perasan x lappy aku mesti dgn kucing-kucing aku..haha...
ok 86 percent kering....sikit lagi ya my baby!!


ok dah kering..gi main jauh-jauh..shuh...
lepas mandi kene la post..dah comel kan...hehe...

baru la leh santai kat mane-mane tanpa was-was...hehe!!!mission complete!!

Friday, March 23, 2012

CERPEN PART 2(SENDIRI BUAT)HEHE!!


 final exam..ha!x lama lagi tamat pembelajaran aku kat sini,x sabar aku nak balik malaysia...amir?lama aku tak jumpa mamat tue,bulan lepas aku terima email dia,dia bagitahu sekarang dia dah jadi senior operation..berjaya juga mamat tue..lepas habis belajar ni apa plan aku,aku ingat nak bukak bisnes kat perak,tempat ayah aku,sekarang ni pun ummi aku menetap kat perak..bisnes apa aku nak buka nie..erm biarlah lambat lagi..habiskan belajar aku ni dulu,baru aku fikir mengenai bisnes tue...as-salam ante alif,apa yang ante termenung?ya salam saudara ismail,ana cuma teringat kan kenangan ana dimalaysia,owh ya saudara ismail,ana dengar ante mahu jumpa prof mohd untuk hantar tesis terakhir ante,benarkah?ya benar sekali ante alif,ante mahu ikutkah?ana ingat begitulah,ana mahu bincangkan mengenai tesis akhir ana sebelum hantar pada prof mohd..kalau begitu ante alif selepas zohor kite sama-sama pergi ke fakulti.
   
   Alhamdulilah,syukur akhirnya berjaya juga aku habiskan pembelajaran aku di mesir,esok aku akan berangkat pulang kemalaysia,barang-barang pun siap aku kemas ni,tak sangka cepat masa dah berlalu,pejam celik dah 5 tahun aku kat sini..1 jangka masa yang panjang telah aku gunakan sebaik-baik nya...petang nanti aku mahu ke rumah prof mohd ada jamuan perpisahan dan doa selamat yang prof anjurkan..prof mohd adalah insan yang aku anggap ayah disini kerana banyak membantu aku,dan juga kawan-kawan aku disini..`ante alif kamu mahu unta panggang kegemaran kamu,alhamdulilah murah rezeki ana saudara yaacob,yaacob adalah penduduk tetap mesir sedikit berbadan gempal murah dengan senyuman,kalau bab makan dia lah yang paling hebat sekali,hanya dengan bau dia dah tahu ape jenis masakkan..ante alif kamu dah siap kemas barang-barang kamu untuk berangkat pulang esok?sudah prof mohd,cuma tinggal pokok-pokok kurma yang tak sempat dipacking,seloroh aku..malam itu semua ketawa kegembiraan,disini aku amat tenang dalam tak sedar aku air mata kegembiraan menitis...
   
   `Assalamualaikum ummi,saya dah sampai diterminal klia,saya tgu amir datang jemput,insyallah kalau tak de aral melintang pukul 5 saya sampai perak,`kamu hati-hati yer alif,ummi harap kamu selamat sampai,ummi dah sediakan makanan kegemaran kamu,laksa ummi,alamak ummi,ini yang x sabar nak balik,hampir 5 tahun kot ummi tak dapat bau laksa ummi,kamu jangan gopoh sangat alif,haty-haty masa dalam perjalanan nanti,baiklah ummi,ummi amir dah sampai,nanti apa-apa saya update dengan ummi ya..sayang dan rindu pada ummi...walaweh alif,jadi pak arab ko yer sekarang,redup mataku memandang wajahmu...,taubat aku insaf tgk muka ko alif...hahaha..`ko ni mir tak berubah,aku ingat dah berubah,tapi tengok skang muka ko semakin licin tak pecah rumah mcm dulu,aiseh man alif,cakap tue cover2 la sikit,ramai kot paramugari kat sini..jatuh la saham aku lif..`aku gurau je mir,dah la jum cepat kite bertolak nanti sampai malam pulak,risau ummi aku..baiklah tuan alif!!`ko tolong angkat barang-barang aku amir kat belakang tue,aku lenguh pinggang duduk 15 jam dlm flight..ewah selamber badak je ko suruh aku angkat...dah kira cantik aku datang jemput ko alif,,ala amir tolong la,nanti aku belanja ko makan donut purple feveret ko tue..`kau memang kawan sejati aku alif,hampir 5 tahun ko masih ingat donut feveret aku..     Riuh kalau aku dengan amir ni.hilang ciri-ciri dakwah aku kalau aku dengan dia,tapi dia la kawan yang banyak beri aku semangat bila aku down..erm!alif,aku nak tanya ni? macam mana hubungan ko dengan julia?ok ka tarak ok?ker berkaroake?....`Entah la mir,dah lama aku tak dengar pasal dia,senyap macam tue je,tapi aku ada juga stalker dia kat fb,dia keje kat shah alam skang nie..`ha,macamtue lif jum kite pergi jumpe dia dulu,jalan nak balik ke perak lalu shah alam dulu,boleh la aku tengok minah yang ko tergila-gila kan sangat tue..Kau jangan buat gila mir,tiba-tiba aku nak jumpa dia,5 tahun menghilang tak pernah jumpa,just chat kat fb,tiba-tiba aku nak jumpa..x kesior teman,ha!!kan dah keluar perak aku...kite gerak keperak terus la,lagipun ummi aku tengah tunggu aku tue,x sabar aku nak pelahap laksa ummi aku tue..ape!!ummi ko buat laksa lif,alamak ai aku pun dah mengidam sangat ni nak makan laksa ummi ko alif,seingat aku aku makan laksa ummi ko raya 6 tahun lepas..`ye lah mir nanti sampai kita makan puas-puas..aku pun dah lama juga tak makan laksa ummi aku tue..lain dari yang lain..
   
  `Asalamulaikum warah matullah hibarakatu..saya datang nak jual carpet!!ish ko ni amir banyak betul main nyer,nanti ummi aku simbah ko dengan air panas baru ko tahu..ala alif aku gurau jer kot..aku kan hepy good lucky in da world..Ya allah selamat juga kamu sampai kerumah alif,Ha` amir pun ade,masuk la ummi baru je lepas solat isyak..
kamu berapa lama cuti amir,makcik tengok kamu makin berseri-seri sekarang,bila nak bina masjid nya,kerjaya dah ade,`say amik cuty 5 hary makcik,nak habiskan masa dengar alif,pasal wajah berseri-seri nie saya makan jamu makcik tue yg muka bercahaya,haha!saya gurau je makcik,bab kahwin ni saya sendiri pun tak tahu makcik,mungkin lepas alif bina masjid baru saya follow makcik,ish!!ko ni mir kenapa pulak ko nak tunggu aku dulu,aku calon-calon anugerah skrin pon belom ada nie.aik?masih x de calon,sijulia tue mcm mane lak alif,bukan ke calon ko ke..julia?siapa julia tue alif?,tak sangka ank ummi dah ada buah hati,kenapa ummi tak tahu alif?mana ada ummi,si amir ni pandai-pandai buat cerita,err ummi alif ingat dalam masa terdekat nie alif nak bukak bisnes,alif ingat nak bukak restoran kat depan jalan tue..masa alif lalu alif rasa tapak tue sesuai nak bukak restoran..la kamu kan baru je balik dari mesir tue,cuba-cuba la bawak berehat,takpa ummi alif dah planning sejak dari mesir lagi..alif tak nak buang masa ummi..ikut kamu lah alif,ummi doakan yang terbaik je untuk anak-anak ummi..aik makcik anaka-anak je?saya mcm mana?beginilah nasib diriku yang malang owh...kamu ni amir,mula la buat drama melayu petang-petang..makcik anggap kamu dah mcm anak makcik sendiri,kamu pun makcik doakan yang terbaik..dengar tue amir,tengok bertapa kasih nya hati ummi aku..yerlah alif,aku tahu makcik sangat baik,sebab tue aku sayang juga ummi ko alif...hahax gitu ummi,aiseh terpanggil ummi..hehe...zana ada rumah makcik,saya tak nampak pun dia dari tadi?amboi amir tanya adik aku nampak,berkenan ke?tanya je kot alif,mana la tahu boleh jadi adik ipar ko ke..haha..aku gurau je alif!!

  Alif aku gerak dulu,nanti ko datang kl ko halo-halo aku,ha!! lagi satu,dah bukak restoran tue bagitahu aku,aku nak nak jadi pelanggan ko yang pertama,dan lagi 1,banyak satu ko ni mir!!hehe lagi satu,nanti zana balik cakap aku kim salam kat dia..hehe..insyallah kalau akuingat amir..`makcik saya bertolak dulu,doakan saya selamat sampai',Insyallah kamu selamat sampai amir..hati-hati bawak kereta tue...petang tue amir dah balik kl,rasa sunyi pulak mamat tue x de..tidak selalu  je buat lawak-lawak doraemon dia..erm..banyak bende aku nak seatle kan nie,kertas kerja untuk bukak restauran..pergi buat lesen kedai...selamat ada internet ni mudah aku nak buat semua kerja aku..lama aku tak bukak facebook,tengah ada masa ni online kejap la..ha!!!julia online?.....to be continue..........

feveret song(lagu ni time ayah aku becinta)bryan adam

alifrenji blogspot
mamat ni memang terbaik dari segi lagu dia!!

aku minat mamat ni dari aku kecik lagi..aku selalu dengar ayah aku  dengar lagu mamat ni..the best song aku suka dengar everythings i d0 i do it for u..lagu dia banyak yang best macam heaven pun sedap gak..kat bawah ni aku bg lirik lagu dia..selami lah lirik itu....haha kalau yg jiwang memang sesuai..haha


Lirik Lagu Bryan Adams - (Everything I Do) I Do It For You Lyrics

Look into my eyes, you will see
What you mean to me
Search your heart, search your soul
And when you find me there
You'll search no more

Don't tell me, it's not worth tryin' for
You can't tell me, it's not worth dyin' for
You know it's true
Everything I do, I do it for you

Look into your heart, you will find
There's nothin' there to hide
Take me as I am, take my life
I would give it all, I would sacrifice

Don't tell me it's not worth fightin' for
I can't help it, there's nothin' I want more
You know it's true
Everything I do, I do it for you, oh yeah

There's no love, like your love
And no other could give more love
There's nowhere, unless you're there
All the time, all the way yeah

Look into your heart baby
Oh yeah

Oh, you can't tell me it's not worth tryin' for
I can't help it, there's nothin' I want more

* kordliriklagu.blogspot.com
Yeah I would fight for you
I'd lie for you
Walk the wire for you
Yeah I'd die for you

You know it's true
Everything I do, ohh, I do it for you

Everything I do darling
We will see it through
We will see it through, yeah
Yeah, just look into your heart

You can't tell me you'll die for love
Oh yeah, I'll be there
I'm goin' all the way, all the way

cendawan inside

alifrenji blogspot


alifrenji blogspot

alifrenji blogspot

menarik x pic nie?pic nie aku snap masa aku gi o.u(one utama damansara)..aku view dari atas nampak mernarik so aku pun snap la pic..jadi aku jugak leh share ngn korang kan..hehe..aku x tahu motif aku dalam entry..aku rasa cam misteri je entry yang aku post kali ni..kalau korang pakar cuba la leraikan..hahaha

ok lah aku nak bg pantun kat korang...


hari ini hari jumaat,
besok hari sabtu,
semalam x semesti nya hari khamis,
mungkin esok kita berjumpa lagi...


kueh mueh

alifzrenji blogspot
korang tahu x ni kueh ape?korang penah makan?hehe..kueh ni aku jumpa kat kuala selangor..kueh ni atcually kueh kuaci,tapi diubah suai sikit..nampak menarik kan?

alifrenji blogspot
ni kueh biasa je..rasa korang tahu kan..ni name nye kek lapis..hahaha...x la agar3 la yang telah diperbaikan dari segi rasa dan wajah..hehe...korang tgk mcm sedap kan...tapi memang sedap pun..aku suke yg marbe tue

Thursday, March 22, 2012

Adakah kita manusia yg memikirkan mase depan?

bende ni aku terpikir masa aku gi klinik kerajaan,aku nampak la 


banyak orang tua,aku pandang atas bawah,dari segi permakaian 


diaorang raut wajah diaorang..aku mula terpikir..adakah ini aku pada


 mase tua nanti?apa yang archievment aku pada masa tua?adakah


 dari segi keawangan?family? atau kehidupan?mane satu yang patut


 aku archieve????adakah cycle of life amat memeritkan?kalau aku 


banyak duit pun pada masa tua tapi aku x de kehidupan dan juga 


keluarga,adakah aku akan selesa dimasa tua?adakah dengan 


kehidupan dan keluarga yang aku ada tapi mempunyai masalah 


kewangan akan buat aku rasa selesa...adakah isteri yang satu boleh


 sehidup semati dengan aku di masa tua kelak?plus aku hidup 


dizaman alaf baru..macam2 perkara boleh jadi...macam mana aku 


nak balance kan semua itu..adakah itu dikatakan kehidupan yang 


sempurna?renung-renung kan lah...

pantun 4 kerat,


aku takut makan biskut,
biskut mery nama diberi,
nama aku bukan mery,
oklah aku nak mandi....


hahahahahaha...

berhujung minggu disepang

tadi member aku ajak gi sepang ahad ni..tapi bukan gi melepak or gi tengok2 F1,pergi untuk berkerja..haha..kate dia kerja jaga pintu masuk.aku pun.errrrrr!!tapi kalau duk umah pun buhsan gak..mane tahu gi lepak sane keje hapening,dapat pengalaman baru..hehe..so aku tanye dia lagi..leh pakai style2 x?dia cakap kat aku jangan pakai style sangat,keje kuli jer!!aku lagi sekali errrrr?weyh ko ni biar betol,keje kuli ke keje jaga pintu..duduk...hehehe..dia cakap balik,keje pintu je...ok aku percaya dia..tapi aku tanye dia lagi..panas x keje kat situ?dia cakap panas la..dan aku lagi sekali errrr!!!..haha x pe ah..kite tunggu je ari ahad ni mcm mane..kalau kulit aku jadi sean paul tue makna nye panas la....haha..korang kalau nampak aku kat sepang tegur2 la..tapi tiket free nak dapat memang x r..aku jaga pintu je..haha first time keje dikhalayak ramai..jadi mat pintu lak tue..haha..omg!!rase camne la gamak nyer...memang pengalaman baru..nanti aku updated pic kat sepang..kalau boleh bawak camera la...kan aku keje mat pintu..haha...serius lawak!!!

miaw aku yg kesepuloh(kimi)

mase ni time masuk competion kucing..memang giler kucing time ni!!
me wif kimi

dia dah bosan giler time ni..lame sangat dalam kete

dahaga la ni sampai kuar lidah!!


dia tengah bersantai..laptop aku mesti appear kat mane3 kucing..hahaha

Wednesday, March 21, 2012

y gegurl suke snap photo inside toilet!!

sekadar gambar hiasan

persoalan ini sentiasa bermain di minda aku..hehe..jangan salah faham..sifat ingin tahu je...korang pempuan bg la info sikit sebab ape?supaya memuaskan haty yg sering tertanya-tanya..hehehe..no offence ya!!!

segi pemakaian~!!!!

ape korang rase dari segi pemakaian mamat ni..bukan sekadar dari segi gaya pemakaian,tapi dari segi warna yang diseragamkan..korang rase sesuai x? atau x?hehe..nyatakan pendapat anda??

late dinner

 mase ni on da way nak gi makan malam..jam menunjukkan 1.00am..so korang rase tue makan malam ke..haha
 ok dah sampai..lokasi original kayu at puchong perdana,kuala lumpur..kedai mamk je..tapi lampu cam nak gi clubing je...tp aku bkn kaki cluber!!
dah sampai..dah kenyang..dan dah ade rseit pun...hahaha...apron mapelei mamak tue dah mcm starbuck punye design je..hehehe......the ends